MEINING:

Snakk med ungdommen om alkohol – og sett grenser

Meining

Ungdata-undersøkelsene viser at foreldre fra Ottadalen har et mer liberalt syn på alkoholbruk blant barn og unge enn i resten av landet. Det gir grunn til bekymring. Vi vil berømme FAU-lederne som ropte varsku i Fjuken-saken på torsdag og ber foreldre ta ansvar.

Forelder, ikke kompis

Til tross for hva mange tror, viser forskning at foreldre er den viktigste påvirkningsfaktoren på ungdommens alkoholbruk. Barn og unge som vokser opp med foreldre som setter tydelige regler for alkoholbruk, debuterer senere – og drikker mindre når de blir eldre.

Ungdomstiden er stappfull av dilemmaer og vanskelige valg. Det ungdommen trenger av deg som forelder er ikke en kompis. Ungdom trenger foreldre som veileder dem i denne tiden, og som tør å sette grenser også når det gjelder alkohol.

Alkohol- + ungdom = trøbbel

Det er flere grunner til at det er alvorlig når ungdommer drikker alkohol før de er 18 år. De er ekstra sårbare. Ved inntak av alkohol øker risiko for å bli utsatt for vold, få blackouts, bli pumpet eller ha sex man angrer på. I tillegg øker risikoen for at det blir tatt bilder som du mister kontrollen over i sosiale medier, slik FAU-representantene også understreker.

Tenåringer og alkohol kan med andre ord være en vond og farlig cocktail foreldrene ikke skal bidra til å lage. I stedet har jeg fem råd jeg vil gi til deg som tenåringsforelder som lurer på hva du kan gjøre:

1. Snakk med ungdommen om alkohol. Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.

2. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

3. Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.

4. Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

5. Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.