av Gjermund Øihusom, ordførerkandidat Vågå Arbeiderparti

Gjennom Vågåpakka vil Vågå Arbeiderparti fortsette kampen for å få et nasjonalt forbud mot kryptoutvinning i Norge.

Både gjennom folkemøte og presentasjon overfor kommunen presenterte Krefter det som skulle bli et datalagringssenter på Lalm med svært mange sårt tiltrengte arbeidsplasser. I etterkant viser det seg at dette ikke var tilfelle, men at det blir en kryptofabrikk.

Vågå Ap sa ja til bygging av datalagringssenter på Lalm.  I dag skulle Vågå Ap vært dette vedtaket foruten. Men det må være lov å snu i døra når du skjønner du har kommet til feil adresse. Vågå Ap var og er for etablering av datalagringsssenter så lenge dette handler om datalagring! Men nå når det skal drives kryptoutvinning så er Vågå Ap imot! Vi må slutte å tro på fagre løfter om hundrevis av arbeidsplasser og storslåtte planer om vekst når kryptoutvinning er inne i bildet. Ikke bli blendet av visjoner der små tettsted skal vokse til himmels av at tusenvis av datamaskiner yler døgnet rundt. Og at det varme kjølevannet en eller annen gang skal varme drivhus så langt øyet kan se og konkurrere med det sydlige Spania og Israel om dyrking av agurk og tomat! Ikke det at det er galt med grønnsaksdyrking, men truverdigheten er ganske så syltynn for å si det forsiktig.

I en artikkel i NRK Nordland ble det 6. juli skrevet om et kryptoanlegg i Hadsel kommune. Etter flere naboklager ville kommunen kaste kryptosenteret, som også bruker 40% av kommunens strøm, på dør.

Først sa statsforvalteren nei, men i etterkant har Hadsel kommune påklagd vedtaket og fått medhold hos kommunal- og distrikts departementet. De har banket i bordet og kommet med følgende tolkningsuttalelse som sier at hverken datasenter eller kryptosenter kan anses som «industri» i plan og bygningslovens forstand. Hadsel kommune fikk medhold etter at kommunestyret viste politisk vilje for å motkjempe dette sløseriet av vår grønne nasjonale arv. Dette må vi ta lærdom av og spisse den prinsipielle debatten om hva vi skal bruke arvesølvet på.

En industrileder på Raufoss sa det ganske så tydelig ang Tik Tok senteret på Hamar. Skal vår rene energi forbrukes til katt og dansevideoer, kryptoutvinning eller ammunisjon til Ukraina?

Det er faktisk dette det handler om. Hva er nødvendig, og hva er tull og tøys? Vi må slå ring om norske husholdninger og solid norsk næringsliv i stedet for å berike spekulanter og fremmede stater. Det er på tide å finlese avtaler og følge godt med i hva Hadsel kommune gjør videre i saken.

Hva vil vi med vår grønne energi? Kraftarven fra bestefars generasjon som det oser svette, slit og et utrettelig pågangsmot av fortjener å bli forvaltet i ærefrykt og respekt og brukes slik det var tenkt, nemlig rimelig og nok kraft til alle husstander og norsk næringsliv til beste for alle i dette gode landet.